30
oktober
2017

Fräs på ÖFK

Östersunds spel i Europa League har fått en oväntad effekt. Istället för att just nu gå på hörntänderna och skylla på ”för många matcher” har ÖFK skruvat upp sitt speltempo och förfaller för stunden vara fräschare än någonsin.

Anledningen är tränaren Graham Potters smarta matchning. Nyckelspelarna har regelbundet vilats från allsvenska matcher för att istället ladda i lugn och ro inför nästa Europa League-match. Det har resulterat i att truppens förstauppställning i höst har startat oftare i EL än i Allsvenskan. Man har långsamt vant sig vid ett betydligt högre tempo än det i Allsvenskan. Effekten var märkbar när laget i helgen tuggade i sig Elfsborg på en halvlek.

Minns gärna hur det såg ut för 12 år sedan, när Elfsborg flyttade in på nybyggda Borås Arena och samtidigt tog klivet över till konstgräs. De svartgula fick relativt snabbt till ett passningsspel av gammal sovjetisk karaktär (det kunde pågå nästan hur länge som helst utan att någon kom på idén att försöka göra mål). Elfsborg kom aldrig längre än så.

ÖFK håller bollen inom laget utan att förlora fokus på kärnverksamheten (=att göra mål). Drivet framåt är outtröttligt och försvarsspelet börjar direkt när bollen gått förlorad. Ibland kan fyra man jaga en stackars bollförare i offensivt straffområde. Hela paketet är riktigt bra men får mig samtidigt att undra varför ingen kommit på idén tidigare.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39