09
oktober
2017

Hjärnforskare mäter boll

Torbjörn Vestberg, hjärnforskare på Karolinska Institutet, är mannen som inom en snar framtid kommer att revolutionera synen på fotboll. Det är faktiskt så att han redan är i full gång med den saken. Vestberg har utarbetat en metod att mäta spelsinne, alltså den egenskap som ligger bakom vissa spelares genialt beundransvärda lösningar på de problem som uppstår i stunden under pågående spel.

Han har hittills fått spelare som Barçastjärnorna Xavi och Iniesta att underkasta sig proceduren, liksom USA:s hela damlandslag. När förbundskaptenen tog del av testerna ändrades laguppställningen så att den bättre anpassades till spelarnas egenskaper.

Det handlar t.ex. om spelarnas förmåga att uppfatta och lösa problem. Och här talar vi om en tidsaspekt på 200 millisekunder. Så lång tid tar det att ”bläddra igenom” lagret av tidigare erfarenheter och fatta ett beslut. Han mäter också förmågan att söka nya lösningar om det första försöket misslyckas. Försöker spelaren på samma sätt igen eller blir det en ny variant?

Nu behöver han ett anslag på 200 000 kronor och fem elitklubbars spelartrupper för att kunna göra en bred studie. Vestberg suckar angående detta och konstaterar att ”japanerna är på väg förbi i det här avseendet”. Låt inte det ske. Se till så han får sina pengar!

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39