05
augusti
2019

IFK kommer undan igen?

IFK Göteborg har i sommar sålt Benjamin Nygren till KRC Genk i vad som uppges vara den största affären i klubbens historia. Om alla klausuler slår in kan det bli 53 miljoner kronor för Blåvitt.

Men det finns en hake. IFK har, i den optimala penninghungerns tecken, betett sig regelvidrigt. Nygren är ännu inte 18 fyllda och då ska det ske utan agent. Men IFK:s klubbdirektör Max Markusson sade till Expressen (29/6) att så varit fallet. ”Det är extremt sällan man gör någon försäljning överhuvudtaget utan att det är någon agent med”, sade han.

Må så vara. Men nu har UEFA ett regelverk för spelare under 18 år. I vintras blev formaliteterna kring Jack Lahnes övergång från Brommapojkarna till Amiens av det skälet alltför omfattande för att hinna lösas. Istället stannade Lahne i Sverige (lån till AIK) och såldes nu i sommar, fortfarande med hänsyn till regelverket eftersom Lahne inte fyller 18 förrän 24 oktober.

Blåvitt har åsidosatt regler som ska skydda spelaren. Straff? Nja, Svenska Fotbollförbundet brukar av någon anledning sällan straffa IFK Göteborg. Man gjorde det inte när Sebastian Erikssons moderklubb Åsebro IF lurades på sin rättmätiga andel av en proffsövergång och man lär inte göra det nu heller.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39