11
mars
2018

Lojal blåvit hjälte borta

IFK Göteborgs Björn Ericson – snabb, ettrig och envis mittback i klubbens otippade guldårgång 1969 – har avlidit. Björn värvades från Kullens BK som center men ansågs hos IFK göra större nytta som försvarare. Så fick det bli, i tolv säsonger.

De sex första i Allsvenskan, de följande sex i division II. Ty året efter guldet drabbades de blåvita av en sällsynt genomklappning och åkte ur. Det som hedrar Björn, som låg nära landslagstruppen, är att han stannade kvar trots nedflyttningen och inte slutade förrän hösten 1976 när IFK:s allsvenska återkomst var säkrad. Den resan gjorde han tillsammans med försvarskollegan Donald Niklasson. De båda hjälpte till att åter bygga upp det som ett tag var fullständigt raserat. Sex år efter att Björn lagt av blev IFK Göteborg UEFA-cupmästare.

Det är nu snart 50 år sedan IFK vann guld med det som tränaren Bertil ”Bebben” Johansson kallade ”bonnfotboll”. Björn Ericson är den femte som har lämnat skaran, efter Reine Feldt, Håkan Eklund, Lars-Erik Arwelin och Göran ”Pisa” Nicklasson.

• Cupsemifinalen Östersund–Malmö på lördag blir en kanonmatch! ÖFK:s Dennis Widgren tänkte efter och tog rätt beslut – han tackade nej till att spela för Norge.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39