14
augusti
2017

MFF för svagt för att bli bra

Malmö FF missade totalt i Europa. Nu har fyra spelare lämnat truppen och fyra tillkommit samtidigt som två lånats ut. Intressantast är att ungdomarna Kingsley Sarfo och Carlos Strandberg förstärker offensiven.

Det här är tillräckligt för att ta ännu ett SM-guld – det fjärde på de senaste fem åren och det femte sedan 2010. Men mycket bättre än så blir det inte. De fyra gulden har nämligen tagits av fyra olika tränare (Roland Nilsson, Rikard Norling, Åge Hareide och Allan Kuhn) och Magnus Pehrsson blir i så fall den femte. Den minsta gemensamma nämnaren här är Daniel Andersson, aktiv i guldlagen 2010 och 2013 och sedan sportchef 2014 och 2016. Han är inne på fjärde året som sportsligt ansvarig. Magnus Pehrsson är hans tredje tränare.

Det finns ingen linje i tränartillsättningarna men truppen är bred (och dyr) och där har MFF ett försteg som gör att konkurrenterna hamnar allt längre bakom. Men det är i kraft av pengarna, inte i kraft av sportslig utveckling. MFF kan surfa igenom Allsvenskan men kommer att framstå som alltmer yrvaket varje gång det blir dags för Europa.

Om Andersson ska tillåtas fortsätta använda landets rikaste fotbollsklubb som övningsobjekt för sina blinda tränarval kommer det att fortsätta på det sättet. När tar Champions League-pengarna slut?

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39