10
september
2018

Sex i baken för Hamrén

Erik Hamrén är tillbaka i europeisk fotboll. Efter en tid som sportchef/manager för Mamelodi Sundowns i Sydafrika är han nu Islands förbundskapten. Välkomstsaluten blev förödande. Debuten, borta mot Schweiz i UEFA-snillenas nya turnering Nations League, slutade nämligen med schweizisk seger, 6–0.

”När de gjorde 3–0 på en frispark tappade vi allt. Organisationen, tron. Det är mitt ansvar”, kommenterade Hamrén för C More. Mönstret känns bekant.

Islands skara av anhängare bör ställa in sig på en återgång till (inte så) gamla tider, ty den man som nu har tagit över är inte kapabel att bygga vidare på det hus som restes av Lars Lagerbäck. Hamrén har visat det förr, när han ledde blågult, och kommer nu eftertryckligt att visa det igen.

För övrigt kan man klia sig i skallen angående Brommapojkarna. Sveriges mest angelägna elitklubb – som i sina veckobrev framhåller sin betydelse i socialt och samhälleligt avseende – släppte flaggskeppet (A-laget) vind för våg när ansvaret lades i händerna på sportchefen Daniel Majstorovic, som numera mest är berömd för att Zlatan bjuder honom på middag när Z då och då dyker upp i Stockholm. Majstorovic anställde en tränare vars personlighetsdrag stämde väl överens med hans egna.

03
september
2018

Benítez dröm leder framåt

Newcastle United, en av Bisters kärlekar i England, har i vanlig ordning startat knackigt. Detta trots att många (inklusive denna tidnings experter) sett förra säsongens tiondeplats som början på något bra.

Managern Rafa Benítez gick in i sommaruppehållet övertygad om att det fanns £45 milj att göra av med på nya spelare. Men då hade han inte räknat med ägaren Mike Ashleys uppfattning: ”Om du ska köpa måste du sälja först!”

Benítez kontrakt löper ut efter denna säsong. Ashley vill ha honom kvar. De har diskuterat framtiden. Ashley erbjöd fem nya år. Benítez hade inga invändningar mot lönen men fick inte gehör för sina tankar om större transferbudget, utbyggd träningsanläggning och en rejäl satsning på klubbens U23-lag. Då försökte Ashley med ett ettårsavtal. Föll heller inte i god jord.

Nu är situationen denna: Benítez, som gravt förälskat sig i både staden Newcastle och dess fotbollsklubb, stannar kvar i väntan på att någon köper ut Ashley. Benítez ser nämligen möjligheter. Med nya ägare som vill satsa ordentligt tror han att United kan slå sig in bland de sex största. Det är, än så länge, en dröm. Men något måste han ha att se fram emot medan han försöker häva det nuvarande krisläget.

27
augusti
2018

Maktskifte i Norrland

Östersunds FK är, just nu, ett potentiellt medaljlag. Efter en skakig start på säsongen har laget klättrat i tabellen.

Men frågan är hur länge det varar. Efter lagets beundransvärda insats i Europa Leagues gruppspel har sju ordinarie spelare försvunnit.

I tur och ordning: Gabriel Somi (New England Revolution), Fouad Bachirou (Malmö FF), Sotirios Papagiannopoulos (FC København), Ken Sema (Watford), Brwa Nouri (Bali United), Alhaji Gero (Esteghlal) och Saman Ghoddos (Amiens). Det är spelare som i flera fall ratats av sina första (elit-)klubbar för att sedan arbeta sig tillbaka in i finrummet. De har själva skapat möjligheter att tjäna större pengar utomlands.

Men just nu, efter alla dessa avgångar, är laget försvagat. Det visade sig inte minst i helgens möte med GIF Sundsvall, det f.d. konkursboet. Sundsvall vann den matchen (2–1) efter ett sent mål. En lyckosam satsning på spanjorer gör att GIF för första gången i mannnaminne spelar fotboll, i stället för att brottas och tjonga. En av spanjorerna lämnade i somras men fem är kvar och tillsammans får man ut mesta möjliga av Linus Hallenius, som nu börjat göra mål även i Allsvenskan.

Allt talar, just nu, för att GIF Sundsvall tar över som Norrlandsetta.

20
augusti
2018

DIF illa ute

För den som vill se Djurgården som en porslinsbutik är det inga problem att utnämna dess obligatoriska elefant: Jonas Olsson.

I ett läge där sportchefen Bosse Andersson gått bort sig i sitt köpande och säljande (och lagmaskinen därför börjat tugga tomt) tar Olsson till orda. När DIF i söndags mötte Kalmar hade han följande att säga i paus:

– Det är svårt när man har en spelarrekrytering där man har en forward och en ytterback i hela truppen och sex mittbackar och sex yttermittfältare.

Ord och inga visor. Dessutom så pass sant att tankarna går till barnet i HC Andersens saga Kejsarens nya kläder. Olsson beskriver bara det som var och en med rudimentära fotbollskunskaper redan har sett. Icke förty svarar hans tränare Özcan Melkemichel att den diskussionen bör tas internt.

Även om Olsson har rätt så har han kanske inte insett att han är en del av problemet och också sitter inne med resurser som kan ta det hela närmare en lösning. Om Jonas Olsson väljer att sluta så har ju Djurgården bara fem mittbackar…

Serieledande AIK spelar en typ av fotboll som inte kan ge några framgångar utanför Sverige. Tre mittbackar, två ytterbackar och tre mittfältare vars huvudsakliga syssla är att ha uppsikt bakåt. Samt två eremiter på topp. Det var väl inte direkt så att man skrämde skiten ur Nordsjälland.

13
augusti
2018

Snåljåparna i Elfsborg blir höstens blysänke

Elfsborg är omsprunget av Sirius och i allra högsta grad indraget i kampen kring den allsvenska tabellens otrevliga streck.

Men före säsongsstarten ansågs klubben ha ett lag för övre halvan, eller åtminstone ett som platsade i mittskiktet. Nu är det botten i Borås hos 2012 års guldlag.

Men Elfsborg har inte haft många rätt sedan Magnus Haglund inför 2015 återkom för en andra tränarperiod. Det gjorde han enbart därför att dåvarande ordföranden Bosse Johansson ville uppfylla ett gammalt löfte om återanställning.

Johansson hann sedan kicka Haglund innan han själv drog sig tillbaka efter 2017. Då hade Elfsborg sedan ett par år vridits ner på sparlåga. Den tidigare ambitiösa satsningen på äldre ungdomar får inte längre kosta. Det blåser överhuvudtaget defensiva snålvindar kring klubben. Man satt hellre med förra årets trupp än att aktivt stärka spelarmaterialet.

Nu ser vi resultatet av passiviteten. Elfsborg har med den yrvaknes hela entusiasm letat upp tre nyförvärv inför hösten. Men är backen Frederik Holst (Sparta Rotterdam), mittfältaren David Boysen (Beitar Jerusalem) och avslutaren Chnedu Obasi (Boltons reserver) tillräckligt för att vända negativismen i en klubb och en trupp som hittills i år gjort få saker rätt?

06
augusti
2018

Svensk fotboll är låghalt

Svensk fotboll är just nu aningen låghalt.

SEF (Svensk Elitfotboll) tar årliga kliv framåt på marknadssidan och närmar sig sakta men säkert den fördubblade omsättning som en gång var så avlägsen.

Samtidigt händer oerhört litet på fotbollssidan. Lagledningarna med sportchefer, tränare och assistenter går med få undantag i samma spår som de senaste 20 åren. Omvärldsorienteringen är ibland pinsam (hänger delvis på svaga språkkunskaper), grunduppställningarna defensiva utan flexibilitet under match och den interna hierarkin är en rest från den tid då det räckte med att ordföranden och tränaren samrådde. Assistenten flyttar koner, målvaktstränaren har hand om bollfångarna och fystränaren (som är den som sist tagit plats i båten) försöker förgäves få gehör för hur till exempel återhämtningspassen dagen efter match ska genomföras.

Resultatet bli att serieledarna AIK, som inte kan föra matcher, åker ur Europa League-kvalet mot ett gäng glada unga danskar, att Häcken är chanslöst mot RB Leipzig (inte så konstigt) och att Djurgården såsar bort sig mot ukrainare.

SEF måste på något sätt sätta press klubbarnas sportsliga avdelningar. Något måste göras. SEF förlorar trovärdighet på att stötta något som bara halkar efter.

18
juni
2018

VAR i örat utan VNL

Nog blev Du väl lite skakis när Victor Nilsson Lindelöf tvingades avstå Sveriges match mot Sydkorea? Nog undrade Du om den där Pontus Jansson skulle hålla? Nog växte Din frustration när sölkorvarna drog benen efter sig genom en hel halvlek? Nog undrade Du hur Sverige skulle bära sig åt för att göra mål?

Men dramat med Pontus och koreanerna fick sin upplösning när Victor Claesson bet i gräset och domaren fick VAR i örat. Aguilar från El Salvador tvingades då göra tecknet för ”måste titta på teve nu”. Sedan dekonstruerade han den situation han alldeles nyss fullständigt ignorerat. Resultatet blev det omvända. Det var uppenbarligen straffspark. Och den slog Andreas Granqvist in. Där var Sydkorea uppe på den s.k. Hwangen.

Hurra för FIFA, denna den mest progressiva av världsomspännande idrottsorganisationer! Hurra för teknikens landvinningar! Hurra för Ola Toivonen, som mot alla tips lyckades hitta ut från planen när han skulle byta! Hurra för vårt stolta blågula landslag!

Men passa er jävligt noga för tyskar och mexikaner, två lag som inte drar sig för att springa samtidigt som de spelar fotboll. You’ve ain’t seen nothin’ yet!

Nä, fan, det där var mer än jag tålde. Nu blir det semester!

11
juni
2018

Yttrarna Sveriges nyckelspelare i VM?

Janne Andersson håller färgen. Men vem som helst skulle bli brydd av landslagets oförmåga att göra mål.

Totalt sett såg det bra ut i kvalet med 26–9 på tio matcher. Men 17 av de målen gjordes på gruppens två sämsta lag, Luxemburg och Vitryssland. Räknar man bort dem blir det 9–9, på sex matcher. Det är 1,5 per match åt vardera hållet mot kvalificerat motstånd.

I play-off mot Italien blev enda målet på 180 minuter avgörande. Under våren (vinterlägret borträknat) är målskillnaden 1–3 på fyra matcher.

Försvaret håller mer än väl. Men håller det på bekostnad av anfallet? Yttermittfältarna blir nyckelspelare och det är där Andersson i första hand kommer att göra sina byten, för att ha fräscht folk som orkar kontra tiden ut. Forsberg och Claesson är de smartaste i laget och kapabla att hitta på saker på egen hand. Durmaz blir lika viktig som avlösare.

Så ser Sveriges plan ut. Men nu har vi även motståndare och domare att ta hänsyn till. Hur parerar den svenska lagledningen skador och avstängningar? Är förläggningen vald med eftertanke? Det är många faktorer som ligger utanför vad ledning och spelare själva kan påverka. Men räkna med ett defensivt Sverige. Och hopas på att man orkar kontra när tillfälle ges.

04
juni
2018

Pochettino bör stanna

Zinedine Zidane lämnar tränarjobbet i Real Madrid efter två och en halv säsong och tre raka segrar i Champions League. Det gör han rätt i. Han har varit mer eller mindre involverad i klubben sedan 2001 och inser att framgång är färskvara.

Två eller tre förluster i rad under ligasäsongen och han får sparken. Zidane har alltså avgått i förebyggande syfte, medveten om att bättre än så här kan det inte bli.

Tottenham Hotspurs manager Mauricio Pochettino ses som en möjlig ersättare. Argentinaren har lett Spurs i fyra säsonger (5–3–2–3) och har ett år kvar på kontraktet. Placeringarna de tre senaste åren är klubben bästa i Premier League sedan dess start 1992/93. Andraplatsen är den första över huvud taget sedan 1963. Det skulle vara ytterst tråkigt om Pochettino till den grad bländas av Real Madrids vita dräkter att han överger sitt pågående lagbygge i London.

Landslagets VM-laddning denna vår har inte imponerat. Detta delvis därför att vänskapsmatcher numera knappast ger några formbesked. För egen del ser jag likheter med 1969/70 och 1989/90, två fall där blågult gett sitt bästa i kvalet och sedan påmint om skuggor i slutspelet. Säg nu inte att ”allt vore bättre om Zlatan fanns med”. Han har sina egna problem att begrunda i Los Angeles.

27
maj
2018

Skilda världar

Gareth Bale och Zlatan Ibrahimovic snor rubrikerna i samma vecka. Bale med sitt otroliga 2–1-mål i Champions League-finalen. Ibrahimovic med en lika korkad som obegriplig förseelse på den internationella fotbollens bakgård.

Vad händer nu? Bale vill vidare i karriären. Han har haft svårt att bli helt ordinarie i Real Madrid och vill få en stjärnroll i någon annan storklubb. Ett tacksamt jobb för hans agent. Zlatan kan se fram mot minst tre matchers avstängning. Och sedan väntar VM, som han enligt en överenskommelse med Galaxy ska övervara som ”ambassadör” för ett företag (som nu antagligen ångrar sig).

I juli kommer Bale att installera sig i sin nya klubb medan Zlatan återvänder till Los Angeles. Men är han verkligen välkommen? I skrivande stund är det Zlatan-befriade Galaxy obesegrat i en halvlek och en hel match. Detta efter att ha förlorat fyra raka med Z i laget, något som svensken själv aldrig tidigare varit med om.

I Ernest Hemingways The sun also rises (Och solen har sin gång) ställs en fråga: How did you go bankrupt? Svaret blir: Two ways. Gradually, then suddenly. ”Gradually” var hans alla fjantiga reklamjippon under våren, där journalister antecknade när Z svamlade om sina VM-planer. ”Suddenly” var örfilen mot Montreals Michael Petrasso. Djupare än så kan knappast en fotbollsspelare sjunka.

21
maj
2018

Ständigt denne Sundgren

Hammarby leder Allsvenskan. Men hur förvaltar man sin position? Som en hal tvål eller som en het potatis? Frågorna hopar sig efter det förlorade derbyt mot AIK. Hammarby släppte sin laguppställning ett dygn före avspark.

På så sätt gav man motståndarna möjlighet att förbereda sig bättre. Om man ger ett lag tränat av Rikard Norling den extra marginalen får man nog, till sist, skylla sig själv.

Matchen avgjordes via en märkligt tolkad situation. AIK tilldömdes en straffspark efter en närkamp mellan Jiloan Hamad och Daniel Sundgren. Den sistnämnde, som för en tid sedan (och då flinande) lyckades få Djurgårdens nye armenier Yura Movsisyan utvisad, ansåg den här gången att straffsparken var ”solklar” och att den föregående knuffen från hans sida var ”en annan situation”. Sundgren knuffade undan Hamad som sedan handlöst föll varpå Sundgren själv bekvämt lade sig tillrätta på konstgräset och visade på att han faktiskt hade jätte-jätte ont i sitt lilla ben. Sundgren är en fjant.

Att domaren gick på det kan inte ses som en merit. Men att AIK, trots alla sina skador, närmar sig Hammarby i toppen slår an tonen inför den långa höstsäsongen. Hammarbyspelarnas rop efteråt om tråkigt AIK-spel är dessvärre ytterligare ett tecken på att laget har svårt att hantera sin status.

14
maj
2018

Därför sparkar MFF Pehrsson

Malmö FF är klubben där det inte räcker att vinna Allsvenskan. Allan Kuhn ledde laget till guld 2016 men kickades omedelbart. Efterträdaren Magnus Pehrsson försvarade SM-titeln 2017. Men redan där märktes hans oförmåga att få ut max av laget, som bl.a. försvann ur Champions League-kvalet direkt och gick på en märklig mina borta mot seriejumbon AFC Eskilstuna.

I år har Pehrssons ställning efter hand försvagats och efter fyra raka förluster (tre seriematcher plus cupfinalen) är det nu finito.

Sportchefen Daniel Andersson tar över tränaransvaret samtidigt som jakten på en ny tränare startar med blott åtta veckor kvar till nästa Champions League-kval, vars första omgång spelas 10/11 och 17/18 juli. För att citera Oliver Hardy, Helan, när han surnar till på sin parhäst Stan Laurel, Halvan: ”Another fine mess you’ve gotten us into.” I det här fallet ska Helan tolkas som styrelsen och Halvan som sportchefen Daniel Andersson.

Ty den rådande röran är resultatet av denne f.d. sidledsspelares insats som rekryteringschef, ett jobb han fick nästan på direkten efter att han slagit sin sista tremeterspassning. Kuhn bara försvann. Pehrsson är nu borta sedan hans eviga babblande gett spelarna sår i öronen (alltså de spelare som inte stack i vintras).

07
maj
2018

Miljarder skäl att sky United

Manchester United lägger en knapp miljard på Sergej Milinkovic-Savic, en 23-årig offensiv mittfältare från Lazio. För två år sedan kostade Paul Pogba lika mycket när han köptes tillbaka (!) från Juventus. Förra årets värvning av Romelu Lukaku från Everton var i samma kostnadsklass.

Är det riktigt klokt? Knappast. Köpen känns mera som besvärjelser än som strategiska spelarvärvningar. Min känsla är att klubbens och lagets största problem egentligen är den utslitne och desillusionerade managern José Mourinho. ”Ge mig bara en miljard till så löser jag det här …”

Mourinho, en gång vägledande för andra i sitt sätt att se till varje enskild spelares bästa, har förvandlats till ett stort, svart slukhål där både entusiasm och pengar försvinner utan att lämna några spår efter sig.

Fem år har gått sedan Alex Ferguson slutade. David Moyes (ett år), Louis van Gaal (två) och Mourinho (två) har sedan dess försökt driva segermaskinen vidare men för alla tre har jobbet förvandlats till ett pågående skeppsbrott.

Bör Mourinho kickas? Kanske det. Men inte utan att man först hittat en ny kandidat, någon som verkligen törs ta jobbet och vet vad han vill uträtta.

30
april
2018

Hur dåligt kan det bli?

Uselt spel och usla insatser är aldrig roligt, vare sig för spelare eller publik.

När Norrköping skar ihop och förlorade hemma mot Trelleborg fick Jordan Larsson nog och knackade ner en motståndare med en eftersläng. Rött kort direkt med en halvtimme kvar. Hans tränare Jens Gustafsson var inte glad.

Malmö lät en tidig motgång förstöra dagen i Kalmar. Att turerna kring det första baklängesmålet (i 27:e) kan få sådana följder tyder på att någonting kokar inom MFF:s trupp. När Alexander Jeremejeff byttes ut stod det redan 3–0 till KFF och han var heller inte glad. Må så vara. Men tydligare är att Magnus Pehrsson, än så länge tränare för laget, har gått in i sitt sedan tidigare bekanta tillstånd av bottenlöst babblande. Han gör så när han är på väg att misslyckas. Den här gången var det domarens fel.

På andra sidan jordklotet börjar det gå upp för den onämnbare att han knappast kommer att surfa igenom MLS. Los Angeles Galaxy förlorade hemma mot New York Red Bulls och efter ett bortdömt mål kan han nu addera domarna till listan över NGE-folk i ligan (Not Good Enough).

Och mitt i allt detta har GIF Sundsvall slagit världen med häpnad och plockat betydligt fler poäng än väntat. Men Elfsborg och Östersund blöder.

23
april
2018

Hur många syltburkar?

Nu kommer kritiken mot Östersundsbasen Daniel Kindberg. Bland annat betecknar präktiga tant DN hans ledarstil som ”uråldrig”. Det är lite väl opportunt för att kunna tas på allvar. Jag är fortfarande benägen att instämma i vad Östers Stig Svensson sade i sin memoarbok En match i taget apropå föreningsdemokrati.

Hans syn var att den demokratiska processen får fram en styrelse och att den sedan måste få arbeta ifred, utan att tvingas göra tillkännagivanden när man befinner sig mitt i en känslig process.

I fallet Östersund har styrelsen varit minimal. Så har man också kunnat åstadkomma saker utan att några ”friåkande” ledamöter frestats att läcka saker till media. Frågan är nu om det blivit för mycket för en person, om Kindberg stått med både händer och fötter i alla tillgängliga syltburkar.

Den sak som åklagaren skjutit in sig på skedde i ett läge då ÖFK:s likviditet var ansträngd. Var Kindberg införstådd med att hans affärspartners finansiella tillskott var ett resultat av bluffakturor? Visste Kindberg hur det gått till? Var han rent initiativtagare? Jag vet inte. Om åklagaren vet är det också upp till denne att leda saken i bevis. Oavsett vilket är Kindbergs framtida villkor dramatiskt förändrade.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39