16
april
2018

Velkåm to Sviden

När är en filmning en filmning? Uppenbarligen inte när AIK:s Daniel Sundgren rasar ihop framför Djurgårdens debuterande Yura Movsisyan. DIF:s armenier hade måttat en skallning mot AIK:aren, vilket gnagaren tog som anledning att kasta sig baklänges och vråla rakt ut. Detta renderade Movsisyan ett rött kort på tilläggstid.

Movsisyan är besviken och säger att det inte är tillåtet att filma. Sundgren hävdar, tvärtemot, att han blev träffad ”Sen förstärkte jag, ja. Och det är något jag står för också [för att få honom utvisad] det skulle alla ha gjort. Det gör alla, Messi och de också.

Jag kan bara önska Yura Movsisyan välkommen till de lättkränkta fjollornas land. Välkommen till landet där uppbragta trekvartsfigurer tar lagen i egna händer och sedan hävdar att de gör som vilken världsstjärna som helst.

• Samtidigt noteras Östersunds första trepoängare och Jordan Larssons första seriemål för Norrköping. Men ingen av dem ska tro att krisen är över. ÖFK saknar fortfarande en innermittfältare och inhoppare Larsson saknar klass. För ÖFK:s offer IFK Göteborg är krisen ännu bara i sin linda.

09
april
2018

Trögt spel i MLS

Ni som suktar efter att ödelägga resten av era liv med meningslösheter kan, om ni nu råkar ha svårt att sova på nätterna, skippa de amerikanska polisserierna på tv och istället dåsa framför Major League Soccer på Eurosport. Fotbollen som spelas där är anpassad för den som inte vet om han är vaken.

Här spelas runt, runt i backlinjen. Ändlöst. Och i lågt tempo, utan att motspelarna flyttar sig. Så kommer en rak boll till en mötande mittfältare, som ofelbart får sig en knuff i ryggen eller en spark över hälarna. Alternativet till detta är en lång boll. På måfå. Sedan börjar pjäsen om, men i motsatt ända av planen. De gånger man är på väg att spela sig igenom strandar det oftast på en felpassning.

Det som stör är att det går så förtvivlat långsamt. Men vad annat kan man vänta av en liga med 23 lag där elva tränare är amerikaner (plus två utlänningar som är uppvuxna i USA). En bekant skrev en gång en bok som skulle gräva djupt i fenomenet ”amerikansk spelstil”. Jag avrådde honom och sade ”skriv om det som saknas istället”. Och det är mycket, eftersom man ännu inte kommit längre än fysisk preparering och försvarsspel.

Med tiden (och ganska snart) kommer det att gå upp för den onämnbare att väldigt få av spelarna ens klarar statistroller när han vill sätta fart.

03
april
2018

All heder åt Isak

Fler fotbollsspelare borde tänka så här i umgänget med en eller annan journalist: ”Du behöver mig men jag behöver inte dig.”

Något sådant bör ha blixtrat till i skallen på Djurgårdens målvakt Andreas Isaksson efter helgens bortaseger i Östersund. Att vinna på Jämtkraft är en prestation, något att vara stolt över och ingenting som går att ta för givet på förhand. DIF fixade emellertid detta (1–0) och när det efter matchen är dags för frågor i mixade zonen sticker SR:s utsände fram sin mikrofon och undrar vad ”Isak” tycker om Zlatan.

Det tämligen taktlösa tilltaget föll inte i god jord. Enligt Expressen svarade Isaksson: ”Du kommer hit och din första fråga är om Zlatan. Det kanske är intressant för dig, men jag tycker att det är orättvist, för vi har precis spelat match här.” Efter ett försök från SR-reportern att byta samtalsämne klippte ”Isak”: ”Nej, vi kan inte prata om matchen. Inte efter att du började med Zlatan. Det är så jävla orättvist.” Sedan fortsatte han till omklädningsrummet.

Så ska en slipsten dras. ”Nyhetsintresse” eller inte. Tintinjournalisten fick sig en välförtjänt skrapa när Andreas Isaksson vägrade hälla bensin på en brasa som han inte alls har med att göra. Heders!

26
mars
2018

Då går jag till mamma

Destabiliseringsarbetet inför uttagningen av Sveriges VM-trupp är inlett och det styrs från en kommandocentral i Los Angeles.

Förbundskapten Janne Andersson besvarar konsekvent alla frågor om Zlatan Ibrahimovic med att hänvisa till dennes eget beslut om att landslagskarriären är över – ”och där står vi idag”.

Samtidigt säger Zlatan att ”de ringer varje dag och frågar hur jag mår”. En närmare koll ger vid handen att det är SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand som hållit kontakten med Z, ”därför att han är Manchester United-anhängare”. Sjöstrand har också matat media med uttalanden om vikten att ha en god relation med ”den största fotbollsspelare vi har och jag är jätteglad för att vi har en bra dialog, det är viktigt för svensk fotboll”.

På mig låter som om Sjöstrand lägger sig i Anderssons arbete. Om vi tänker oss att Andersson så här långt (med viss rätt) varit kallsinnig till att ta med Z, och Z märkte det, så har denne alltså i stället vänt sig till Sjöstrand. Om pappa säger ett bestämt nej så vänder han sig alltså till mamma.

Att sätta press på Andersson uppifrån för att till varje pris få åka med till VM är ett fult grepp. Att den blåögde Sjöstrand lånar sig till den typen av tjänster är mer än korkat.

19
mars
2018

Dialog inte rätt väg

Vintern biter sig kvar och därför valde arrangörerna att spela cupsemifinalen mellan AIK och Djurgården med taket på plats. Inför dessa förutsättningar gjorde båda lagens anhängare en analys som tyder på att deras hjärnor är mindre än knappnålshuvuden: Bengaler ska brännas!

Resultatet av dessa genomruttna narcissisters idoga arbete blev att matchen måste flyttas fram en timma. Reaktionerna från folk som är mer intresserade av att se fotboll än att följa hur ett två gäng idioter försöker ta över föreställningen lät inte vänta på sig. Försvarstalen, som går ut på att det är fel beslut av arrangörerna att spela med tak och att ventilationen är ”felkonstruerad”, förvånar inte. Ingenting förvånar väl egentligen när det gäller dessa hopar.

Det är hög tid att insläppen på Friends och Tele2 får samma säkerhetsapparatur som finns på flygplatserna. På så sätt skulle det bli omöjligt att smuggla in fyrverkeripjäserna. Integritetskränkande? Möjligen, om vederbörande valt mumindalen som förvaringsplats för komponenter. Men det får ju å andra sidan ses som självförvållat.

Svensk Elitfotboll borde driva på hårdare i förstärkningen av säkerhetsarbetet. Dialog leder ingen vart. Ingen gynnas av händelser av den här arten.

11
mars
2018

Lojal blåvit hjälte borta

IFK Göteborgs Björn Ericson – snabb, ettrig och envis mittback i klubbens otippade guldårgång 1969 – har avlidit. Björn värvades från Kullens BK som center men ansågs hos IFK göra större nytta som försvarare. Så fick det bli, i tolv säsonger.

De sex första i Allsvenskan, de följande sex i division II. Ty året efter guldet drabbades de blåvita av en sällsynt genomklappning och åkte ur. Det som hedrar Björn, som låg nära landslagstruppen, är att han stannade kvar trots nedflyttningen och inte slutade förrän hösten 1976 när IFK:s allsvenska återkomst var säkrad. Den resan gjorde han tillsammans med försvarskollegan Donald Niklasson. De båda hjälpte till att åter bygga upp det som ett tag var fullständigt raserat. Sex år efter att Björn lagt av blev IFK Göteborg UEFA-cupmästare.

Det är nu snart 50 år sedan IFK vann guld med det som tränaren Bertil ”Bebben” Johansson kallade ”bonnfotboll”. Björn Ericson är den femte som har lämnat skaran, efter Reine Feldt, Håkan Eklund, Lars-Erik Arwelin och Göran ”Pisa” Nicklasson.

• Cupsemifinalen Östersund–Malmö på lördag blir en kanonmatch! ÖFK:s Dennis Widgren tänkte efter och tog rätt beslut – han tackade nej till att spela för Norge.

05
mars
2018

Widgren bör tänka sig för

Dennis Widgren Östersunds vänsterback, har tagits ut i landslagstruppen. Norges, alltså. Lars Lagerbäck har fått nys om att Dennis pappa är norrman. Då går det att kringgå de 3 U19-landskamper som Widgren spelat för Sverige.

De matcherna har inte tillräckligt hög dignitet för att låsa honom vid blågult på seniornivå.

Lagerbäcks önskan är en nyhet för Widgren som ännu inte hunnit ta ställning till om han ska bli norrman eller inte. Ett inträde i den lagerbäckska fållan kan emellertid bli chockartat för en spelare som aldrig ens varit i närheten av att tråkas till döds av sitt eget fotbollsspel. I hans kläder skulle jag tänka mig för. Han har fostrats i en progressiv fotbollsmiljö där man snarare lär sig att ta ansvar än att lyda order. Landslag i all ära. Men det norska är just nu inte särskilt bra och Widgren är knappast mannen att ensam svänga skutan.

Josep Clotet Ruiz har fått nytt jobb. Han får det emellanåt. Sedan framgången med Malmö FF 2010 och fiaskot med Halmstad året därpå har han arbetat för Viking Stavanger, Málaga, Swansea City, Leeds United, Oxford United och nu Birmingham City, oftast som assistent. När ska han uträtta något?

26
februari
2018

Ghoddos ÖFK:s store vinnare

Östersund slår Arsenal på bortaplan (2–1) men får ändå respass i Europa Leagues sextondelsfinal. Att ÖFK nått så långt är en sensation, det är fastslaget sedan länge.

Men att laget samtidigt åkte ur tävlingen därför att man tappat fattningen inför hemmamötet, svikit sina ideal och i princip gett bort matchen (0–3) är något man får leva med. Den insikten måste svida – att ÖFK med rätt inställning mycket väl kunnat rubba ett halvintresserat, reservspäckat och underskattande Arsenal.

Trots att skämskudden i hemmamatchen för första gången var nödvändig rekvisita för anhängarna blev utfallet av matcherna bingo för en spelare. Saman Ghoddos scoutades av flera Premier League-lag och ÖFK:s boss Daniel Kindberg kan nog räkna med att de 50 miljoner han lär tackat nej till under vinterfönstret för sin anfallare kan på vara på väg att förränta sig inför nästa försäljningsperiod.

Ghoddos fyller 25 på eftersommaren. Det är en bra ålder för att ta karriärens avgörande kliv. Och hans status är nu sådan att han kommer att kunna välja klubb. Bara hoppas att ledband och benknotor håller.

19
februari
2018

ÖFK tänkte för mycket

Östersund föll på eget grepp i första matchen mot Arsenal. Bara efter ett fåtal minuters spel tyckte jag mig se vartåt det hela var på väg. ÖFK gav upp två tredjedelar av planen och man gjorde det mycket medvetet.

Istället för att, som tidigare, försvara sig högt upp med möjligheter att ta tillbaka bollen tidigt sprang man nu hem och radade upp sig framför eget mål. Arsenal kunde börja rulla i godan ro och fick allt det utrymme man behövde för att få snurr på bollen. Och tempot kunde trissas utan störande inslag.

Spelade Östersund fegt? Nej, inte uttalat. Men man svek sina ideal. Man hade grubblat ett varv för mycket och bestämde sig för att pröva något som man normalt sett aldrig skulle gett sig på. Hela föreställningen blev helt enkelt för mycket. I den här matchen blommade allt det ut som man tidigare sett tendenser till i matcherna i Bilbao och Berlin.

Både spelare och lagledning var redan på förhand alltför imponerade av motståndet. Det märktes när lagen stod bredvid varandra i gången före inmarschen. Det enda som saknades där var att någon av hemmaspelarna stuckit fram ett autografblock.

Att Fouad Bachirou, som gått till Malmö FF, ersatte av en framflyttad ytterback är ett annat skäl till att ÖFK inte kunde/ville spela fotboll.

12
februari
2018

Dessa Engelsmän…

Arsenal kommer till Östersund på torsdag och tvingas spela på plast och (troligen också) i minusgrader. Alltid är det något som är i vägen när man ska till Sverige.

När det första engelska laget gästade oss, de aristokratiska amatörerna Corinthians som var här 1904, gruvade de sig inför att behöva spela på grus. Det var vad som bjöds på Idrottsplatsen i Göteborg (där Gamla Ullevi nu ligger) och på Idrottsparken i Stockholm (där Olympiastadion nu finns). Engelsmännen var generande överlägsna de svenska noviserna även om premiären mot ett kombinerat Göteborgslag vanns med blygsamma 4–0.

I Stockholm slog man både IFK Uppsala (11–0) och ett kombinerat Stockholmslag (15–1 enligt Corinthians historiebok, 14–1 enligt dåtida svenska tidningar). Däremellan genomfördes en uppvisningsmatch där man ”delade om” och blandade lagen. Det blev jämnare så och den slutade 3–3.

114 år har gått sedan dess. Idag är läget ett annat. Då pustade engelsmännen ut när de korsade Öresund för att spela två matcher på gräs i Danmark. Idag kan de mycket väl få däng. Skulle Östersunds FK lyckas över förväntan är väl faran att någon av spelarna rekryteras av Arsenal. Den som lever får se!

05
februari
2018

Ofattbart lite fotboll

En gång i tiden var Nabil Bahoui en lovande mittfältare i AIK. Sommaren 2015 skrev 24-åringen på för Al-Ahli i Saudiarabien.

Hans agent Hasan Cetinkaya var eld och lågor:

– Jag vill inte gå in på hur kontraktet ser ut, men jag har inte sett något liknande tidigare. Nabil är 25 och vill trygga framtiden och det är klart det spelat väldigt stor roll, det är gigantiskt mycket pengar. Det är ett bud man inte kan tacka nej till, det är ofattbart mycket pengar. Det han tjänar där på ett år är vad han hade fått efter tio år i Premier League, sade Cetinkaya till Fotbollskanalen.

Han sade också att detta gått före bud från klubbar i La Liga och Premier League. Hurra! Men nog var det lite illavarslande att agenten inte riktigt visste hur gammal hans klient var. Möjligen hade saudiligans snittlön på 28 mkr/år fått det att snurra.

Ett halvår senare bröt Bahoui sitt tvåårskontrakt. Nu var det Hamburg som gällde. Påskrift för 30 månader. Men den överenskommelsen bröts efter 18 månader. Sedan i somras finns han i Grasshoppers. Hans ligafacit i Saudiarabien (10/0) och Tyskland (7/0) imponerar inte. Nu är han på väg att bryta treårskontraktet med Grasshoppers (12/0) för att återvända till AIK.

Till Cetinkaya kan sägas: Jag har heller aldrig sett något liknande.

29
januari
2018

Ny våg till USA

David Beckham – en gång i tiden i Manchester United, Real Madrid, Milan, Paris SG och Los Angeles Galaxy – står bakom Miami, som blir den 25:e klubben i Major League Soccer, USA:s och Kanada fotbollsliga som startade 1996 och fortsätter expandera.

25 klubbar innebär en himla massa jobbtillfällen och det är därför inte överraskande att antalet svenskar däröver nu nått en ny topp. Den första inföll i samband med 1920-talets stora utvandring till USA. Den andra åren 1967–68, i NASL:s första etableringsförsök. Den tredje kring 1980, strax före det obönhörliga slutet för den ligan.

Den fjärde pågår för fullt. Axel Sjöberg är svenskveteran i ligan. Den 201 cm långe och snart 27-årige Sollentunaprodukten går in på fjärde året med Colorado Rapids. Gustav Svensson spelade förra året final med Seattle Sounders och laddar nu om för ett andra år.

San Jose Earthquakes har kontrakterat trion Mikael Stahre (BK Häcken, tränare), Joel Qviberg (IF BP) och Magnus Eriksson (Djurgården). Gabriel Somi (Östersunds FK) går till New England Revolution och Anton Tinnerholm (Malmö FF) till New York City FC medan Johan Blomberg (AIK) ansluter till Sjöberg i Colorado.

Brassen Kakà, som slutade efter förra säsongen, hade en grundlön på ca 8 miljoner dollar. Men för svenskarna handlar det om högst 300 000.

22
januari
2018

Ajajajajaj...

Somliga kan få ont i huvudet ibland. Åkomman uppstår när de försökt tänka. Ta Zlatan Ibrahimovic, som just nu måste ha en blixtrande skallebank efter sina lösa anklagelser om rasism.

Det handlar om händelser nära 20 år tillbaka i tiden. Zlatan spelade i MFF:s juniorlag och skallade av näsbenet på en lagkamrat. Detta skall, enligt ryktena, ha föranlett en av spelarnas föräldrar att genomföra en namninsamling med målet att få Zlatan utsparkad ur klubben.

Nu blev det inte så. MFF är efter närmare 80 år av framgångsrikt ungdomsarbete vant att handskas med den typen av protester och föll inte i farstun. Men taggen satt kvar och övertygelsen om att han visste vem som låg bakom har bara vuxit med åren. Det måste ju vara den förälder som var polis. För så gör poliser. Och poliser är rasister. Och jag är inte tillräckligt svensk och alla hatar mig.

Men det var inte polismannen som låg bakom. Vederbörande har trätt fram i pressen och svarat på Zlatans anklagelser. Zlatan har dock inte replikerat. För han vet ju. Hur allting är. Att han just nu har huvudvärk, till exempel.

Han har också börjat minnas oförrätter begångna av journalister, den yrkesgrupp som gjort mer än någon annan för att blåsa upp hans berömmelse. Hur ska det här sluta? Hur ont i huvudet kan en människa ha?

15
januari
2018

Förmörkelse över Pretoria

Mamelodi Sundowns anställer Erik Hamrén som sportchef. Det kan öppna en ny marknad för svenskt fotbollsfolk av liknande kaliber. Magnus Haglund, Jörgen Lennartsson och Alexander Axén kan kanske, trots allt, få nya tränarjobb.

Om så blir fallet kan det inte uteslutas att även svenska spelare blir aktuella. Tobias Hysén, snart 36, skubbar numera som en lejonriven gasell men skulle nog se Sydafrika som en utmaning (”Öh, måste jag flytta dit också?”). Rasmus Elm, snart 30, skulle nog trivas i solen (”Öh, måste jag spela matcher också?”) efter sin golgatavandring i Kalmar, där han under tre säsonger deltagit i 33 av 90 möjliga matchtillfällen. Eller kanske kan Kennedy Bakircioglu, 38 i höst, göra det rätta och lämna Hammarby redan nu för att inte i onödan ställa till det för nye tränaren Stefan Billborn. Vad Kennedy skall göra i Sydafrika vet jag däremot inte, mer än att jag starkt rekommenderar honom att utverka tillstånd att spela i panamahatt.

Det här är en problemställning som dock inte drabbar Djurgårdens Kim Källström. För han har insett vad klockan är slagen och avlutat sin aktiva karriär.

Valet av Hamrén är fantasifullt men varken särskilt framsynt eller kreativt och kan skapa permanent solförmörkelse över Pretoria.

07
januari
2018

Jansson kan bli dyrbar

Hammarbys sportchef Jesper Jansson har sagt sitt och tränaren Jakob Michelsen har fått sparken. En av förutsättningarna när Michaelsen skrev på för Hammarby var att han skulle ha visst inflytande över värvningarna. Det hade han förra vintern.

Men så avgick dåvarande sportchefen Mats Jingblad. Efterträdaren Jesper Jansson såg till att nyförvärven vällde in under sommaren. Somliga var efterlängtade men andra totalt obegripliga.

Sander Svendsen gav mersmak. Johan Wiland blev årets spelare. Muamer Tankovic blev det inte. Omflyttning/petning av Svendsen verkar ha varit ett hett ämne efter säsongen. Likaså Tankovic som, i ärligheten namn, inte hade uträttat något. Han sågades vid fotknölarna av färske tv-experten Alexander Axén.

Jansson anser nu att Hammarby ska ha en tränare som tycker precis som han själv i värvnings- och laguttagningsfrågor. Allt annat kommer att tolkas som underminerande handlingar. Vad Jansson inte begriper är att han i och med det förminskar tränaren till en sprattelgubbe som saknar all pondus i omklädningsrummet, ty det är ju ändå Jansson som avgör om det blir nytt kontrakt eller inte. Kanske därför som nämnde Axén redan tackat nej till jobbet.

Något säger mig att Janssons arbetsmetoder kommer att bli dyrbara för Hammarby.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39