09
april
2018

Trögt spel i MLS

Ni som suktar efter att ödelägga resten av era liv med meningslösheter kan, om ni nu råkar ha svårt att sova på nätterna, skippa de amerikanska polisserierna på tv och istället dåsa framför Major League Soccer på Eurosport. Fotbollen som spelas där är anpassad för den som inte vet om han är vaken.

Här spelas runt, runt i backlinjen. Ändlöst. Och i lågt tempo, utan att motspelarna flyttar sig. Så kommer en rak boll till en mötande mittfältare, som ofelbart får sig en knuff i ryggen eller en spark över hälarna. Alternativet till detta är en lång boll. På måfå. Sedan börjar pjäsen om, men i motsatt ända av planen. De gånger man är på väg att spela sig igenom strandar det oftast på en felpassning.

Det som stör är att det går så förtvivlat långsamt. Men vad annat kan man vänta av en liga med 23 lag där elva tränare är amerikaner (plus två utlänningar som är uppvuxna i USA). En bekant skrev en gång en bok som skulle gräva djupt i fenomenet ”amerikansk spelstil”. Jag avrådde honom och sade ”skriv om det som saknas istället”. Och det är mycket, eftersom man ännu inte kommit längre än fysisk preparering och försvarsspel.

Med tiden (och ganska snart) kommer det att gå upp för den onämnbare att väldigt få av spelarna ens klarar statistroller när han vill sätta fart.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39